Aydan Ayrık

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), kökenini psikolojideki “kognitif” metoduna dayandıran, ruhsal rahatsızlıklara yönelik yapılan çalışmalardan elde edilen bilimsel bulgulara dayanarak geliştirilmiş ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir psikoterapi yöntemidir.

Bilişsel – Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), kökenini psikolojideki “kognitif” metoduna dayandıran, ruhsal rahatsızlıklara yönelik yapılan çalışmalardan elde edilen bilimsel bulgulara dayanarak geliştirilmiş ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir psikoterapi yöntemidir.

BDT, duyguları olumlu yönde etkilemeye dayalı, düşünceleri değiştirmeye odaklanan ruhsal rahatsızlıkların neden kaynaklandığını ve nasıl iyileştirileceğiyle ilgili diğer terapi yöntemlerinden farklı, kısa süreli ve yapılandırılmış bir tedavi yöntemidir.

Yetişkinlerde Bilişsel – Davranışçı Terapi Nasıl Yapılır?

Yetişkinlerde bilişsel davranışçı terapi, duygu durum bozuklukları, yeme bozuklukları, obsesyon, stresle başa çıkma gibi pek çok psikolojik sorunun tedavisinde kullanılır. Terapide güncel sorunlar ele alınır ve danışanın terapistin sorduğu sorular karşısında “ Neden böyle davranıyorum?”, “Böyle bir durum karşısında nasıl farklı tepki verebilirdim?” gibi soruları kendine sormasını ve ne zaman sorması gerektiğinin bilincine varır. BDT sürecinde asıl amaçlanan; olumsuz düşüncelerin yeniden yapılandırılmasıdır. Danışan farklı düşüncelere yöneldikçe olaylar karşısında verdiği tepkiler de kendiliğinden değişecek ve danışan olaylara farklı bir pencereden bakacaktır.

Yetişkin Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemleri Nelerdir?

Yetişkin bilişsel davranışçı terapide birçok farklı yöntem vardır. Danışanın durumuna göre en verimli yöntemin seçilmesi gerekir.  Aynı zamanda terapi sürecinden verimlilik almak adına hasta gerçek yaşamında bunu deneyimlemelidir. Terapi sürecinde konuşulan bütün konular günlük hayatta da tekrar edilir. İş yerinde, okulda, evde bu konuşulanlar uygulanır. Danışanlara davranışların terapi etkisiyle nasıl değiştiğini görebilmeleri adına da bazı ev ödevleri verilir. Bu ödevlerle günlük hayatına odaklanması ve yeni bir bakış açısını yaşayarak görmesi sağlanır.

Psikoterapi Süreci Ne Kadar Sürüyor?

Bilişsel davranışçı terapi sürecinde belirli bir hedef doğrultusunda süre sınırlıdır. Uluslararası standartlara göre seans aralığı haftada bir olarak önerilmektedir. Şiddetli rahatsızlıklarda ise aralık haftada 2-3’e kadar çıkabilmektedir. 

Kişinin rahatsızlık durumuna göre iyileşme süreleri farklılık göstermektedir. Durumsal ve hafif sorunlarla başvuran kişilerde 3-4 seans sonrası fark edilir iyileşmeler görülüyorken depresyon, kaygı bozuklukları gibi sorunlarda 8-16 seans kadar sürebiliyor.

Bilişsel Davranışçı Terapiden Ne Beklemeliyim?

Diğer terapi yöntemlerinde olduğu gibi tek seansta çözüm bulmak, yaşamdaki sorunların ortadan kalkmasını beklemek pek gerçekçi olmayacaktır. Sorunların çözümü danışan-terapist işbirliğiyle zamanla olur ve ilk seanslar detaylı analizlerin yapıldığı, amaçların belirlendiği aşamadır. Terapiden beklentiler somut, değiştirilebilir, ulaşılabilir ve çalışılabilir nitelikte olmalıdır.

Yetişkinlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Sürecinde İlaç Kullanımı

Gereken durumlarda psikoterapi süreçlerinde ilaç tedavisi desteği kullanılabilmektedir. BDT’ de danışanın yaşadığı sıkıntıları hafifletmek adına danışanın durumuna göre ilaç desteği gerekebilir. İlaç kullanımına gereksinim olup olmadığına terapist karar verir ve danışanı psikiyatriye yönlendirir, belirli bir süre uygun dozda ilaç kullanılabilir.



Sizi Arayalım