Aydan Ayrık

Depresyon bireyin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyen, işlevsiz hale getiren bir psikolojik rahatsızlıktır.

Depresyon Nedir?

Depresyon bireyin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyen, işlevsiz hale getiren bir psikolojik rahatsızlıktır.

Depresyon ve Moral Bozukluğu Arasındaki Fark Nedir?

Moral bozuklu sağlıklı bir ruh halidir. Bireyin iş, eğitim, sosyal hayatı gibi durumlarının bozulmasına sebebiyet vermez. Depresyon geçiren birey hayattan kopmalar yaşar.

Depresyon Sebepleri Nelerdir?

Genetik geçişler, travmatik anı ve olaylara maruz kalmak, madde kullanımına bağlı durumlar depresyonun sebepleri arasında gösterilir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Kişinin kendisini yorgun ve enerjisin düşük hissetmesi. Karamsarlık, umutsuzluk, keder gibi olumsuz duyguların hissedilmesi. Konsantrasyon da bozulma ve unutkanlıkta artış. İştah artması ya da azalması. Uyku da bozulmaların yaşanması. Bireyin ilgi duyduğu severek yaptığı işerden keyif alamaz hale gelmesi. Öfke nöbetlerinin artması.

Depresyon Tekrarlayan Bir Rahatsızlık Mıdır?

Depresyon tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Ancak bunun sıklığı bireyin geçmişine, yaşantıladığı olumsuz anılara, genetik sürecine ve daha önce hangi tedavi yöntemleriyle tedavi edildiğiyle yakından ilgilidir.

Depresyon Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Depresyon tedavisinde birçok psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Psikoterapi yöntemlerinde bireyin işlevselliğini azalttığı davranışlarını aktifleştirmek, gelen otomatik olumsuz düşüncelerin değişimini sağlamak ve kendisine öğretmek temel hedeflerdendir. Duygu durumunun normal/işlevsel seviyeye ulaştırılması, bireyin kendisiyle ilgili irrasyonel inançlarının rasyonellerle değiştirilmesi sağlanır. Böylelikle kişi yaşantısından zevk almaya, verimli ve üretken olmaya tekrardan başlar.

Sizi Arayalım