Aydan Ayrık

Kendiliğinden oluşan ve beklenmedik biçimde gelen korku ataklarıyla karakterize görülmektedir. Panik bozukluk yaşayan kişiler bayılmak, ölmek, kalp krizi ve felç geçirmek veya akıllarını kaybetmekten yoğun bir korku yaşarlar.

Kendiliğinden oluşan ve beklenmedik biçimde gelen korku ataklarıyla karakterize görülmektedir. Panik bozukluk yaşayan kişiler bayılmak, ölmek, kalp krizi ve felç geçirmek veya akıllarını kaybetmekten yoğun bir korku yaşarlar. Kısa bir zaman içinde tepe noktasına kadar gelen kalp çarpıntısı, titreme, terleme, nefes darlığı, üşüme gibi belirtiler atakların özelliklerindendir.

Her panik nöbeti de panik bozukluk anlamına gelmez, başka fiziksel ve ruhsal hastalıklarda da görülebilir.

Panik Bozukluk Ne Sıklıkta Görülür?

Hayat boyu en az bir kere panik nöbeti geçirme olasılığı %10’dur. Hemen hemen her yaşta başlayabilmekte olup erişkin dönemde başlangıcı da oldukça çoktur. Kadınlarda, erkeklere göre 2- 3 kat daha fazlasıyla görülür. İlerleyen yaşlarda görülme olasılığı gittikçe azalır. 65 yaş üzerinde görülmesi oldukça nadir bir haldedir.

Panik Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Diğer ruhsal rahatsızlıklarda görüldüğü gibi panik bozukluk yapısında da ruhsal ve biyolojik etkenler birleşerek daha etkili rol oynarlar.

Bedensel duyumların yanlış bir şekilde yorumlanması ve felaket hal alınması da çarpıtmaların korkuyu tetikleyerek tam bir atağı başlangıca getirmesi, ayrılık anksiyetesi veya öfkeden duyulan rahatsızlık gibi etkenler ve ölüm korkusu gibi etmenler ruhsal etkenleri oluşur.

Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Panik bozukluğun atağı esnasında hasta kişi aşırı endişeli bir hal almaktadır. Telaşlıca konuşur veya konuşamaz bir hal alır. Zihni bulanık gibi olur. Kendisini garantiye almak için bir yere oturur yada öylece donup kalır. Düşünce içindeyken bayılacağı, öleceği, ölmesine neden olabilecek ağır bir hastalık geçirmekte olduğunu düşünür. Panik atağı dışında kalan zamanlarda yeniden panik atağı geçireceğine dair düşüncelere kapılır. Atak esnasında (normalde yada başka bir hastalık sebebiyle olmayan) kan basıncının ve nabzın yüksekliği, yüz kızarıklığı, aşırı terleme, ellerde titreme ve hızlı soluk alıp verme yaşayabilir. Ataklar dışında ise tamamen normal görünümde olur.

Panik Bozukluk Tedavisi Nedir?

İlaç ve psikoterapi oldukça bu hastalığın tedavisinde oldukça etkilidir ve tamamen düzelme sağlanabilir. Bu hastalığın sıklığı, tanısı, oluş mekanizmalarının detaylıca anlatıldığı ruhsal eğitimin tedavide önemli bir etkisi de vardır.

Sizi Arayalım