Aydan Ayrık

Bu rahatsızlıkta sıkıntı belirli bazı durumlara bağlı değildir. Veya kişi, panik nöbeti geçirme korkusundan dolayı sıkıntılı değildir. Günlük görülen olaylar ve gelecekle ilgili görülebilecek kaygılar kişide aşırı bir endişeye ve bunaltıya sebep olur

Kaygı bozuklukları arasında aşağıda bahsettiklerim olan dört tanesi en sık görülenleridir. Bu dört rahatsızlık ile ilgili verilen bilgileri okuyunuz ve sizdeki kendi rahatsızlığınızın hangisine uyduğunu belirleyiniz.

Panik Bozukluğu: Kişiye ani bir şekilde ve şiddetlice bir sıkıntı nöbeti aniden gelir. Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları arasındaki panik nöbeti, çevrenizde olup bitenlerle, dış olaylarla hiçbir bağlantısı olmayabilir. Kendiliğinden aniden başlayabilir. Panik nöbeti esnasında, aklını kaybetme korkusu, kontrolünü, ölme korkusu gibi ruhsal belirtileri görülür ayrıca bunlara ek olarak çarpıntı, göğüs ağrısı, boğulma hissi, nefes darlığı, uyuşma gibi bedensel etkiler de görülebilir.

Sosyal Fobi: Bu rahatsızlığa sahip olan kişi, diğer kişiler tarafından olumsuz şekilde eleştirilmekten ve değerlendirilmekten fazlasıyla korku duyar. Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları arasında sosyal fobisi olan kişi başka kişilerin yanında kendi kendini küçük düşürecek şeyler yapmaktan son derece korkar. Yaşadığı bu sorunun belli olacağı fikri korkusunu ve bunaltısını fazlasıyla arttırır.

Agorafobi: Kişi, aşağıda bahsedilen durumlarda fazlasıyla sıkıntı yaşar ve panik nöbeti o an hemen geçirebilir;

  • Geçmiş zamanlarda benzer durumlarda yada ortamlarda panik atak geçirmişse (kalabalık ortamlarda, dar mekanlarda)
  • Sıkıntı ve bunalımın geldiğinde kaçıp gitmenin, uzaklaşmanın zor olacağı yerlerde (otobüs, metro, asansör, uçak vb.)
  • Sıkıntı ve bunalım geldiğinde etrafta yardım edebilecek bir kişinin bulunmayacağı yerlerde
  • Tanıdık bir yerin olmadığı ortamlarda rahatsızlığın fazlasıyla çok olduğu anlarda kişiler artık evden dışarı çıkamayacak hale gelir.


Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Bu rahatsızlıkta sıkıntı belirli bazı durumlara bağlı değildir. Veya kişi, panik nöbeti geçirme korkusundan dolayı sıkıntılı değildir. Günlük görülen olaylar ve gelecekle ilgili görülebilecek kaygılar kişide aşırı bir endişeye ve bunaltıya sebep olur. Kaygılar, kuruntular, tasalanma olayları anksiyete bozukluğunun en önemli belirtileri arasındadır. Bunlara ek olarak sıkıntının bedensel bazı belirtileri de görülebilmektedir. Bunlar: nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, uyuşma ve kaslarda gerginliktir.

Bu rahatsızlıklar genel olarak kişinin ruhsal veya bedensel bir zorluk duyduğu zamanlarda başlar. Nefes alıp verme şeklini değiştirmek ve ya endişeyi az seviyeye indirmek tedavide önemli adımlardan birisidir.

Sizi Arayalım