Aydan Ayrık

Kardeş kıskançlığı: Sevgi ve rekabet

Kardeşlik, hayatımızdaki en önemli ve derin ilişkilerden biridir. Ancak, bazen bu ilişki sadece sevgi dolu anlamlar değil, kıskançlık ve rekabet duygularını da içerebilir. Kardeş kıskançlığı, aile içinde sıkça karşılaşılan bir durumdur ve çocukların duygusal gelişiminde önemli bir rol oynar. Kıskançlık duygusu aynı öfke, üzüntü, mutluluk gibi doğal duygulardan bir tanesidir.

Nedenleri

Kardeşi doğmadan önce bütün ilgi ve dikkat üzerinde olan çocuk, kardeşi doğduktan sonra bu ilginin kardeşine yönelmesi durumunda çocuk kaygı yaşayabilir. Anne ve babasının onu daha az seveceğini, daha az ilgi göreceğini düşünerek korku ve kaygı yaşayabilir. Öncelikle çocuğun yaşayabileceği bu kaygıyı anlamak oldukça önemlidir. Ebeveynlerin yeni doğan çocukla ilgilenmesi, diğer kardeşin kendini ihmal edilmiş hissetmesine yol açabilir. Yaş farkı, cinsiyet, ebeveyn tutumları, güvensizlik ve kaybetme korkusu da kardeş kıskançlığı yaşanmasına neden olabilir.

Belirtileri

Kardeş kıskançlığının belirtileri, annenin hamilelik döneminde de başlayabilir. Çocuklar, sık sık sevilip sevilmediğini sorgulayabilir, içlerine kapanabilirler, yaşına ait davranışlar sergilemeyebilir (altını ıslatma, parmak emme, bebeksi konuşma), saldırgan davranışlar sergileyebilir, psikosomatik belirtiler gösterebilir ( mide bulantısı, baş ağrısı).

Kardeş kıskançlığı için ne yapılabilir?

  • Ebeveynler her çocuk ile haftanın belirli günlerinde baş başa zaman geçirmelidir. Her çocukla bireysel zaman geçirmelidir.
  • Ebeveynler, kardeşleri birbirine yakınlaştıracak ortamlar, etkinlikler yaptırabilir.
  • Ebeveynler, kardeşler arasındaki olumlu etkileşimleri ödüllendirebilir ve olumsuz davranışları sakin bir şekilde ele almak oldukça önemlidir.
  • Her çocuğun ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına özen gösterilmelidir.
  • Ebeveynler karşılaştırma cümleleri kullanmamaya özen göstermelidir.

Kardeş kıskançlığı, normal bir duygudur ve çoğu ailede zaman zaman ortaya çıkar. Ancak, doğru yaklaşım ve iletişimle, bu duyguların olumlu bir şekilde yönetilmesi mümkündür. Ebeveynlerin, çocukları arasında sevgi, destek ve anlayışı teşvik etmesi, kardeşler arasındaki ilişkilerin sağlamlaşmasına ve kıskançlık duygularının azalmasına yardımcı olabilir. Çocuğunuzdaki kardeş kıskançlığı çocuğunuzun günlük hayattaki işlevselliğini etkiliyorsa ve aile içi ilişkilerinizde bu durum sebebiyle zorluk yaşıyorsanız uzman desteğine başvurabilirsiniz.